Bär havet med dig dit du går

I vår vindpinade, vågslipade skärgård har varje växt och varelse sin egen specifika uppgift. Musslan är vår symbol för kärleken till havet.

30-kollektionen minskar de giftiga algerna i havet

Det är nu över 30 år sedan vi på Guldviva började fånga och föreviga världens vackraste ö – Åland. Guldviva föddes i skärgården, vi står med ena foten i havet och andra rotad i myllan.

Men havet behöver vår hjälp. Därför valde vi att fira vårt 30-årsjubileum med en kollektion musslor där varje smycke bidrar till att avlägsna 30 kilo alger ur Östersjön, i ett samarbete med John Nurminens Stiftelse.

Tack vare er har vi haft möjligheten att donera över 15 000 euro till John Nurminens Stiftelse.
Samarbetet fortgår – nu siktar vi på ytterligare 30 ton.

”Det är vi som ska simma i framtidens hav. Hur tänker du agera för att hjälpa Östersjön?”

Ungdomarnas Miljörörelse på Åland (UMÅ)

Guldviva behöver Östersjön

Utan havet – inget Guldviva. Så gott som alla våra smycken hittar sin form i den åländska skärgårdsnaturen, på bryggkanten, krypande över klipporna eller simmande i havet. Det är en stor tragedi att se vårt vackra hav alldeles förstört av övergödning. 2018 var det värsta året på två decennier vad gäller mängden giftiga cyanobakterier i Östersjön. När vi nu firar vårt 30-årsjubileum vill vi vara med och skapa förändring på det sätt vi kan.

Maria berättar:

Musslan - en vacker symbol för rening av havet

Musslorna är effektiva renare av vattnet i Östersjön. Varje litet blötdjur filtrerar flera liter vatten i timmen, och äter upp ämnen som kväve och fosfor som annars göder algtillväxten i havet. Eftersom i synnerhet blåmusslan är så vanlig i här räknar man med att alla musslor tillsammans filtrerar hela Östersjöns vattenvolym minst en gång per år. Det kan jämföras med in- och utflödet vid Danmark, där det tar cirka 20 år att byta ut Östersjövattnet.
Och så är musslorna otroligt vackra dessutom, tänk bara på hur en öppnad blåmussla faktiskt bildar ett hjärta!

"Alla vet vad vi måste göra för att rädda vårt hav. Det finns hopp – men vi måste agera NU."

Johan Mörn

John Nurminens Stiftelse har i över tio år arbetat för att Östersjön ska bli renare och friskare. År 2018 kunde de via olika projekt, avlägsna 240 000 ton blågröna alger ur havet.

Tack till John Nurminens Stiftelse för ett fantastiskt arbete för Östersjön och tack till er som hjälper oss att hjälpa.

Läs mer här och här: johnnurmisensaatio.fi/sv