RÅG – en påminnelse
om vår inre styrka​

Du är stark. Du är modig.

Vi människor klarar mer än vi tror. Vi viker oss för stormarna och rätar ut oss igen när de har blåst förbi. Vi växer fast vi kanske inte borde. Släpper sargen fast vi inte vågar. Vi utmanas, rasar ihop, reser oss och går vidare.

Med kollektionen RÅG ville vi på Guldviva skapa symboler för den här inbyggda mänskliga tåligheten – modet som bär oss hela vägen genom livet. Råg växer i de magraste jordar, tål de strängaste vintrar och står emot både torka och angrepp.

ELVA SÄTT ATT BÄRA RÅG

Kollektionen RÅG består av elva olika handgjorda smycken i 925 Sterling Silver, alla med det livgivande rågaxet som förebild. Låt ditt smycke bli en kraftkälla, att bära som påminnelse om att även du klarar mer än du tror.

Ett tåligt band i nöd och lust

Det är ett stort och modigt beslut, valet att leva tillsammans med en annan människa. Gemensamt visar ni för världen att vad ni än må möta i livet så möter ni det med enad styrka. Låt rågens kraftfulla, livgivande kärna, djupa rotsystem och tåliga skal bli en symbol för ert löfte – för ert val att vandra samma väg i livet. Och gratulerar från oss på Guldviva!   

”Låt ditt smycke bli en kraftkälla. En påminnelse om att du klarar mer än du tror.”

Växer min råg så växer min håg

Somliga idéer kommer farande som smockor genom luften och kräver att få bli verklighet. Andra behöver ligga likt torkade frön längst in i medvetandet, tills de en dag ramlar ut och landar någonstans, förhoppningsvis på en plats där de kan gro och växa till sig. Såsom RÅG, en ny kollektion handgjorda smycken från Guldviva.

Guldvivas senaste kollektion RÅG lanseras lagom till Skördefesten 2019, men föddes för länge sedan. Idén tog avstamp i två klassiska litterära verk, Anni Blomqvists Stormskärs Maja och Vilhelm Mobergs Utvandrarna.
– Jag läste inte böckerna samtidigt, men de slog mig bägge med samma insikt om hur oerhört viktig rågen var för överlevnaden förr i tiden.  Så snart man satte sitt bo och så snart det blev varmt i jorden, så skulle säden sås. Utan den klarade man sig inte, säger Maria Karlström, huvudguldsmed hos Guldviva.
– I vår verkstad förvandlades de här tankarna till en ring, men ville inte bli mer på många år. Nu tyckte vi att det var dags! Och de övriga smyckena i kollektionen har växt fram för att komplettera ringen.

Råg har odlats i vårt land i tusentals år och är det tåligaste av alla våra fyra sädesslag. Härdig mot kyla och angrepp, näringsrik och mättande. Det torkade brödet som bakades på råg blev inte heller dåligt lika snabbt som annat bröd, utan gick att ha med sig på långvariga jaktfärder och resor.
Uttrycket råg i ryggen är alltså lätt att härleda till rågbrödet som hälsosam kraftkälla. Wäxer min Rog, så wäxer min hog lyder ett gammalt uttryck som alltså betyder att om bara rågen växer bra så är det också lättare att känna mod och tillförsikt.
– Råg har alltid ansetts vara stärkande, man har tänkt att råg bygger människor som härdar ut, som klarar av påfrestningar och tål livets smällar, säger Maria Karlström.
– Jag tänker att rågen har byggt både vår åländska, skärgårdsliga seghet och vår finska sisu. För mig är den här kollektionen en symbol för styrkan vi alla bär inom oss.

"För mig är den här kollektionen en symbol för styrkan vi alla bär inom oss."