Så fick musslan sin form

I skärgården har varje växt och varelse sin egen specifika uppgift. Musslorna är små oansenliga blötdjur som renar havet genom att filtrera kväve och fosfor. Att skapa dem i silver är ett sätt för mig att kunna bära havet med mig, nära hjärtat, säger huvudguldsmed Maria Karlström. Guldviva firar 30 med en kollektion där varje smycke hjälper till att avlägsna 30 kilo alger ur Östersjön. Smyckena har fått sin form från blåmusslan och sandmusslan.

Guldviva föddes i skärgården och står med ena foten i havet och andra i den bördiga, åländska myllan. Alla Guldvivasmycken hittar sin form i naturen, på bryggkanten, krypande över klipporna eller simmande i havet och förevigas sedan i silver och guld.

Guldvivas huvudguldsmed Maria Karlström minns själv sin barndoms somrar på öarna i ytterskären med släta, röda klippor och svala bad i kristallklart vatten. Men hon har också genom åren sett havet förändras.

– Vi har länge trott att Östersjön klarar vad som helst, men nu behöver havet vår hjälp. Det är en stor tragedi att se våra vackra vikar alldeles förstörda av övergödning. Det gör mig så sorgsen, säger Maria.

– 2018 var det värsta året på två decennier vad gäller mängden cyanobakterier i Östersjön. Nu vill vi på Guldviva vara med och ta tag i problemet. Vi vill dra vårt strå till stacken och skapa förändring på det sätt vi kan.

30-kollektionen föddes då Maria gick längs sin barndomsstrand vid Lumparn, och plockade allt hon tyckte var vackert i vattenbrynet. Det blev en salig blandning av musslor, kalkstenar, pinnar, fossiler, och hötter (= blåstång på åländska). Tillbaka vid arbetsbänken började sedan processen med att hitta de former och detaljer som skulle passa att föreviga som smycken.

– Jag sitter oftast med inspirationen framför mig och försöker översätta formerna och idéerna i metall, säger Maria.

Det här kan vara en ganska lång process ibland, men med 30-kollektionen föll bitarna snabbt på plats. Maria blev särskilt förtjust i blåmusslans naturliga form som ett halvt hjärta.

– Musslorna är fantastiska på många vis – små oansenliga blötdjur som så effektivt bidrar till ett friskare hav genom att filtrera och äta upp gödande ämnen som kväve och fosfor. Den tåliga utsidan, deras skimrande inre pärlemoryta … de är otroligt vackra, säger Maria.

– Det blir oftast bäst när naturen får tala fritt, vilket ofta känns i Guldvivas smycken. I den här kollektionen lyssnade jag intensivt på vad havet hade att säga.

Guldvivas 30-kollektion lanseras för att fira företagets 30 årsjubileum 2019. Samtidigt bidrar alltså varje smycke till att 30 kilo alger försvinner från i Östersjön. Detta görs via ett samarbete med John Nurminens Stiftelse.

– Det kändes viktigt att få en greppbar siffra på vad vår insats gör, förklarar Maria.

– 30 kilo kan alla förstå – det är 30 mjölktetror, en lite för tung kruka i trädgården, en nioåring i famnen – och faktiskt väldigt mycket alger.

Här kan du läsa mer om John Nurminens Stiftelse och deras arbete för Östersjön

Det här kan vara en ganska lång process ibland, men med 30-kollektionen föll bitarna snabbt på plats. Maria blev särskilt förtjust i blåmusslans naturliga form som ett halvt hjärta.