Vad innebär handgjorda smycken?

För oss på Guldviva, ser vi oss först och främst som ett guldsmedsföretag. Med huvudfokus på kvalitativa material som 925 sterling silver och 18K guld, skapar vi unika smycken under varumärket GULDVIVA.

När vi talar om handgjorda smycken, tänker vi på en genuin tillverkningsprocess. Varje smycke börjar sin resa på en guldsmedsbänk, format direkt från ädelmetallen. Denna metall kan ta formen av en böjlig tråd eller en formbar plåt som sedan formas genom olika tekniker, från kallsmide till filning. Efter formningen sammanfogas delarna, ibland med traditionell lödning och ibland med moderna metoder som laser.

I vissa fall, för att kunna replikera väldigt unika delar, gör vi först ett original för hand och sedan använder vi tekniken "förlorad vax-gjutning". Vi har en egen gjutanläggning men samarbetar i vissa fall med lokala gjuterier. Gjutningsprocessen förser oss med de nödvändiga metallformerna för vår tillverkning. När vi sedan arbetar vid bänken, kombinerar vi effektiva tekniker med manuell precision, som filning, smärgling och lödning, för att säkerställa färdigställa smycket. Denna kombination tillåter oss att fokusera vårt hantverk på de detaljer där det verkligen räknas, vilket du som kund kommer att uppskatta.

Sedan vidtar ett omfattande arbete med att polera smyckena. En sak som skiljer smycken från mängden är hur välarbetade och polerade de är. Ett smyckes kvalitet kan ofta bedömas av dess finish, och därför ägnar vi mycket tid åt att polera våra smycken till perfektion.

Alla våra smycken är handgjorda, men det finns vissa komponenter, som tex kedjor vi använder, som kräver specialiserad tillverkning och därför köps in. 

En av fördelarna med smycken i äkta guld och silver är att det är metaller som är lätta att återvinna och kan återvinnas om och om igen, utan desto större processer.

Många säger idag att de använder återvunnet guld och silver, och det stämmer. För vår egend del köper vi in alla metall vi använder från våra egna kunder, så därför kan vi också stolt säga att vi till 100 procent använder återvunnet metall i våra smycken. Cirkulär Ekonomi kallar många det idag, nånting som varit en självklarhet för oss i många år!