Vanliga frågor

HÄR KAN DU LÄSA SVARET PÅ NÅGRA AV DE VANLIGASTE FRÅGORNA.

[tableofcontents]

Finns samtliga smycken i GULDVIVAs kollektion på bild i er webshop?

Nej. Men om du vet vad du vill ha så är det ändå möjligt att beställa genom vår webshop. Skicka ett mail till info@guldviva.com eller ring oss på +358 18 22130 och berätta vad du vill ha så lägger vi upp ditt smycke i webshoppen under rubriken “specialbeställning”. Vi jobbar kontinuerligt på att lägga upp fler smycken!

Hur lång leveranstid har GULDVIVA?

Vi postar din beställning så snart som möjligt men senast inom sju dagar från det att vi har erhållit din betalning, om inte annat är överenskommet. Om det av någon orsak skulle ta längre tid så meddelar vi dig omedelbart.

När din beställning kommer fram beror mycket på vart det skall skickas och på varje mottagar-lands postverk, se informationen under fraktalternativ för indikationer.

Går det att få en order postad extra fort?

Javisst! Då du kommer till sidan där du skall slutföra och bekräfta din order så finns det en meddelande ruta där du kan begära en snabbare leverans. Skriv in din begäran där så gör vi vårt bästa för att få iväg din order så fort som möjligt.

Vad finns det för olika fraktalternativ och vad kostar de?

Från och med 20.9.2019 skickar vi endast brev och paket med spårningsnummer utanför Åland. Den rekommenderade frakten har ett fast pris om 8 € i Europa och 10 € för resten av världen.

I samband med att vi skickar ditt paket, meddelar vi även spårningsnumret som du kan använda för att själv följa din försändelse.

Vad finns det för betalningsalternativ?

Du kan betala med VISA, Visa Electron (Finland) eller Mastercard.

Om du har bankkonto i Finland hos följande banker så kan du betala med e-betalning;

Nordea Osuuspankki Tapiola
Danske Bank Handelsbanken Ålandsbanken
Aktia Nooa S-pankki

Postförskott inom Finland kostar €5. Postförskott inom Sverige kostar motsvarande €6, enligt fastställd valutakurs.

Det finns också möjlighet att betala genom banköverföring. I detta fall ber vi dig att kontakta oss per e-post på förhand.

Varför anges vissa priser som “x kronor, motsvarande x€, enligt fastställd valutakurs”, även för beställningar från Sverige som betalas i kronor?

Eftersom vi bor och arbetar på Åland och våra produktionskostnader är i euro så sätts alla priser i euro. Dessa räknas sedan om till svenska kronor enligt en specificerad valutakurs. I och med att vi kan justera priserna enligt kursförändringar på ett enkelt sätt, vid behov, kan vi också ge dig ett bättre pris.

Är det säkert att betala med kreditkort?

Då du väljer att betala med kreditkort eller e-betalning så kommer du, då det är dags att betala, att omdirigeras till Paytrail Ab eller dibs betalningslösningar för att genomföra betalningen.  De har ett välutvecklat och mycket säkert system för betalningar över internet.  Vi på GULDVIVA sparar alltså ingen betalningsinformation över huvudtaget i vårt system.

Vart vänder jag mig om jag är missnöjd med något, eller om det blivit fel och jag vill byta till något annat?

Du kan alltid ringa oss på telefon +358 18 22130, under våra öppethållningstider. Det går också bra att maila till info@guldviva.com eller skicka ett brev till GULDVIVA, Sjökvarteret, AX-22100 MARIEHAMN, Åland, Finland. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg när du handlar från oss och vi gör alltid vårt yttersta för att du skall vara nöjd.

Vad har GULDVIVA för returpolicy?

Du har 14 dagars returrätt från det datum varan har mottagits. Smycket skall returneras oanvänt och i originalförpackning.  Läs mer om detta i våra köpvillkor.

Finns GULDVIVAs smycken till försäljning på fler ställen?

Ja. Delar av vår kollektion finns att köpa hos flera återförsäljare. Titta under rubriken “butiker” så finns alla listade.

Varför är det billigare ombord på Viking Line än i GULDVIVAs butik?

Om du köper ditt GULDVIVA smycke ombord på Viking Lines fartyg så är det tax-free priser som gäller! Viking Line har rätt att sälja momsfritt (ca. 24-25% bort från det ordinarie priset) och det är därför det är billigare.

Går det att bära GULDVIVA smycken om man är nickelallergiker?

Ja. GULDVIVAs guldsmeder arbetar endast med ädelmetaller, dvs. Nickelfritt 925 sterlingsilver samt 18K guld.

Utför ni arbeten på beställning, dvs. kundens egen-designade smycken?

GULDVIVAs smyckeskollektion har blivit så populär att tiden numera inte räcker till för beställningsarbeten av egendesignade smycken. Däremot kan vi oftast specialtillverka ett smycke i guld i samma design som finns i vår silver kollektion.

Utför ni reparationer?

GULDVIVAs guldsmeder utför reparationer på alla GULDVIVA smycken.  Reparationer på andra smycken utförs för tillfället inte eftersom tiden inte räcker till för detta.

Vad kostar det att reparera ett GULDVIVA smycke?

På GULDVIVA är vi stolta över våra smycken. Vi är noggranna med design och produktion. Ett GULDVIVA smycke skall hålla länge och du skall kunna ge det vidare till kommande generationer. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg när du handlar hos oss. Därför har du livstids garanti på ditt GULDVIVA smycke.

Vi utför reparationer kostnadsfritt på alla skador som uppstår pga. Eventuella produktionsfel. I klartext: du betalar bara för en reparation som är nödvändig pga. Normal förslitning eller som du själv förorsakat genom oaktsamhet eller pga. olycka.

Mitt smycke har tappat sin glans, hur får jag det fint igen?

I många guldsmeds- och juvelerarbutiker finns det så kallat silver dip eller putsdukar att köpa, dessa är avsedda speciellt för att ta bort oxidering från smycken och andra silverföremål.

Vill du vara mer miljövänlig kan du använda dig av detta gamla knep: fodra en behållare med aluminiumfolie, pudra i lite bikarbonat eller grovt salt, lägg ner smycket och häll sedan på kokande vatten. Tricket att borsta med tandkräm fungerar också men skall användas endast som en nödlösning eftersom slipmedlet i tandkrämen kan lämna små repor på ditt smycke.

Kemisk rengöring på pärlor är det bäst att undvika , om möjligt, eftersom den starka lösningen kan fräta på pärlans yta. Om du är tvungen att dippa även pärlan för att få smycket rent, undvik att låta pärlan ligga i mer än några sekunder.

Tänk på, att en kemisk rengöring tar bort också sådan oxidering på smycket som gjorts avsiktligt som en del av formgivningen.

Vi tar gärna emot ditt GULDVIVA smycke för putsning. (Före du lämnar in dina smycken ber vi dig att först ta bort hår från kedjor och eventuella avlagringar på tex. örhängen. Man kan borsta med en tandborste, ljummet vatten och vanlig tvål för att få bort avlagringar etc.) Då en lättare tvätt räcker så kan vi doppa ditt smycke i silver dip. Krävs det en mera grundlig rengöring så kan du lämna in ditt smycke för mekanisk rengöring. Då får ditt smycke rulla i en trumma med polerkulor och det kan ta upp till 2-3 timmar.

Detta gör vi gratis! Det är viktigt för oss att våra smycken alltid ser fina ut – även om de nu bor hos dig.

Hur skall jag förvara mitt smycke?

Silver förvaras bäst i en lufttät plastpåse (tex. en mini-grip påse).

Silver missfärgas (i dagligt tal kallar man det för att oxidera) när det kommer i kontakt med svavel. Svavel finns i luften, på huden, i cigarettrök, parfymer osv. Det går med andra ord inte att undvika. Ju fuktigare det är i luften desto fortare oxiderar silver. Ta alltid av dig dina smycken om du skall duscha eller bada. Skall du sporta är det också bra att ta av dig dina smycken.

Vad är öppethållningstiderna för butiken i Sjökvarteret?

Titta under “butiker” så ser du alltid de gällande öppettiderna.

[/tableofcontents]